24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Делян Добрев: Някой прибира по 10 млн. лв. на ден от скъпите горива

Снимки: интернет

Горивата у нас не поскъпват заради войната в Украйна, а защото някой прибира по 10 млн. лв. на ден в собствения си джоб. Тази теза застъпи зам.-председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев на брифинг в Народното събрание.

По думите му обяснението, че цените на горивата са високи, защото петролът скочил, не е вярно, защото българската рафинерия не ползва петрол от сорта „Брент“, а уралски нефт.

Цената му в последната една година няма изменение. Акцизите и ДДС-то също нямат покачване. Добрев обясни, че действително заради войната цената на сорта „Брент“ се е покачил, но уралският нефт е поевтинял – средната цена за май е 78 долара, и е спаднал с 30% спрямо сорта „Брент“ в последните три четири месеца.

В същото време обаче горивата за последната една година са поскъпнали с 1 лев. Само за последните шест месеца масовият бензин и дизел са скочили съответно с 36 и 37%, посочи още той.

Защо при тези обстоятелства през последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев на литър?, запита Добрев. А отговорът: Някой прибира този един лев на литър в собствения си джоб. Общата консумация в България на година е 3,5 млрд. литра. На ден купуваме по 10 млн. литра на ден, тоест някой прибира по 10 млн. лв. на ден. Добрев припомни, че имаше и предложение за временна комисия, която да изследва какво се случва на пазара с горива. Тя обаче не попадна в дневния ред на депутатите, в петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия.

„Не само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев. И заяви, че имал информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „Лукойл”.

„За какво са си говорили, не знам. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „ЛукОйл”, нямаше да имаме съмнения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

Според Томислав Дончев колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо. „За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира Дончев.

Източник: 24chasa.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html