16.4 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

Сергей Лавров: Русия не се срамува

Снимки: интернет

„Русия е с неопетнена репутация и не се срамува“, заяви руският външен министър пред кореспондента на Би Би Си в Москва. 
Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари външният министър Сергей Лавров не е давал много интервюта. Пред Би Би Си той повтори официалната линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти и целта е „денацифициране“ на страната.
Пред Стивън Розебрерг Лавров заяви, че Русия не е нахлула в Украйна, а е обявила специална военна операция, защото е нямало друг начин, по който да обясни на Запада, че вкарването на Украйна в НАТО е престъпен акт.
На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори: „Много е жалко, че чужди дипломати, включително от Агенцията за човешките права на ООН, генералния секретар на световната организация и други представители са поставени под натиск от Запада и много често са използвани да преувеличават фалшивите новини на Запада“.
По въпроса за силно влошените британско-руски отношения, руският външен министър каза, че не вижда много възможности за подобрение, защото Борис Джонсън и Лиз Тръс открито са заявили, че трябва да победят Русия и да я поставят на колене. „Хайде, направете го!“, допълни Лавров.
Източник: bnr.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html