24.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

Нинова и БСП скочиха срещу Радев

Сн. интернет

Румен Радев е най-голямото ми огорчение в политиката. Това написа народният представител от БСП Явор Божанков във Фейсбук във връзка с поведението на държавния глава след отстраняването на шефа на парламента. Той припомня как народът повече от половин година е бил до президента на площада, въпреки различията. „Останах над 200 дни. Направих го заради институцията, за България и за Радев. Съжалявам само за последното“.

Депутатът от левицата обърна внимание, че същата тази мафия днес атакува Народното събрание, искайки оставката на неговия председател Никола Минчев. „Една и съща мафия. Един и същ президент. Едни и същи хора на площада“, добави Божанков и подчерта, че единствената разлика сега е президента, който липсва на площада.

Днес президентът продължи с атаките към премиера и правителството по темата за Северна Македония, което предизвика реакцията и на лидера на БСП – Корнелия Нинова призова президентът да спре със спекулациите на тема Македония.

„Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът“, написа Нинова също на страницата си във Фейсбук. Тя обяснява и защо правителството е взело решение всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. „Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор. Защото в парламентарната република, Народното събрание е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира“, посочва Нинова.

Тя пита Радев дали иска да се върне модела Борисов, когато „той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо“. „Други внушават: защо се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И които ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание.

Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония:Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте? Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост“, пише Нинова.

Източник: topnovini.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html