23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

Радев: Министър-председателят не е куриер, а премиер

Снимки: интернет

Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение, а сега внася френско. При това прехвърля цялата отговорност върху народното събрание без да заяви позиция.

Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти за предложението на френското председателство, свързано с ветото за Република Северна Македония, което е постъпило в Комисията по външна  политика в Народното събрание. Радев заяви, че неговата позиция е ясна и, че тя е от КСНС, неговите обръщение към НС и българските граждани.

Според държавния глава предложенията на френското председателство определено са стъпки в правилната посока, но остават да бъдат изяснени редица въпроси преди да се вдигне ветото.

„Искането за включването на българите в Конституцията на РСМ трябва да стане задължително преди началото на преговорите. Но не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, както и за възстановяване на разрушените паметници и знаци на българщината в тези земи, и за опазване на българското културно и историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, реабилитация на всички жертвите само защото са се наричали българи“, каза още Радев. Президентът изрази очакване българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси.

Той коментира и информацията за купуване на депутати. „Още от древни времена търговията е не само с парични средства и трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа.

„Вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура, изборите също. Борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водехме заедно борбата с корупцията и беззаконието, и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, смята още Радев.

Източник: dariknews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html