15.2 C
София
понеделник, 27 юни 2022 г.

България дава сигнал, че е слаб и уязвим член на ЕС и НАТО

Сн. интернет

Политическата нестабилност в България и съществуването на популистки и про-руски партии дава знак на международната общественост, че България е нестабилен партньор. Това коментира проф. дфн Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова. „Ние нямаме доказателства как точно действа Москва и аз не искам да се впускам в конспиративни теории, но със сигурност Русия печели от нестабилността в една от страните на ЕС. Ние бяхме безкрайно плахи по отношение на помощта към Украйна. Имаме и нарастване на популисткия про-руски вот. Това безспорно устройва Русия“, смята Янакиев.

По негови думи последните политически събития в страната „вбесяват българската демократична общественост и аз се надявам този път тя да не отстъпи“. Той е категоричен, че протестите пред Народното събрание, планирани за тази седмица, трябва да са решителни и да не „отстъпват пред провинциалния рекет“.

Според него не е ясно дали ще се намерят достатъчно депутати от „Има такъв народ“, които да подкрепят правителството.

„Ако в ИТН действително има хора с чувство за достойнство и за чест би трябвало да напуснат тази организация, която не е партия. Депутатите наистина не познават и не са се срещали с лидера си, което означава че той не е реален партиен лидер“, смята той. Янакиев определя като „много притеснително“ наличието на популистки и про-руски партии преди евентуалните предсрочни парламентарни избори. „На стартовата линия вече загряват партията на Стефан Янев. Ще видите как социологическите агенции ще му дават по 8-9%, за да може накрая да влезе с малко над 4%, изрази мнение гостът.

„България дава сигнал, че е слаб, уязвим член на ЕС и на НАТО. След като има закани, че ще се организират референдуми за членството ни в ЕС и НАТО, това е много лош сигнал. Голямата лъжа е, че България може да бъде независима ако излезе от ЕС и НАТО. Националистите, които я разпространяват, живеят в края на 19 век. Ние живеем в глобален свят, където не може една страна да бъде независима, ако не се провинциализира сама, но в такъв случай тя ще попадне под нечие друго влияние“, категоричен е Янакиев.

Източник: bloombergtv.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html