16.2 C
София
събота, 25 юни 2022 г.

Асен Василев към ГЕРБ: Вашата философия е „да го духат бедните“

Снимка: Интернет

„Вашата икономическа философия е „да го духат бедните“. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията. Да намалим бюджетния дефицит, да няма средства. Такава икономическа политика няма да водим, вие я водихте 12 години. Богатите стават по-богати, бедните по-бедни“. Това заяви вицепремиерът Асен Василев, коментирайки мотивите на ГЕРБ за вота на недоверие.

„Трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Дефицитът е 4,1% с ковид мерките, 2.5% без тях, вие също гласувахте за този бюджет. Дефицитът е един от най-ниските в ЕС“, каза Василев.

Той призна, че има растеж на вноса, но обясни, че това е заради горивата. Василев посочи, че износът също расте с 20% във всички стокови групи. А към трети страни износът е с 27,5%. „Дългът е намален. Ако сега е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ. България има третия най-нисък дълг към БВП – 25%, при максимално позволени 60% от ЕС. Дългът е нисък, това се дължи и на политика, която и вие сте провеждали. Пенсионерите ги заварихме под линията на бедност, сега вече не са. Вие предлагате на българския народ философията постна пица“, каза Василев.

Според него по-балансираната политика, която правителството предлага, е по-добра. И това се оценява положително както от рейтингови агенции, така и от западните ни партньори. „Инвестициите за първите три месеца на годината са 883 млн. лв. по данни от БНБ“, каза Василев.

И посочи, че това е най-голямата сума за последните 12 години. Според Василев инфлацията е с 3% под средно европейската и по-ниска в сравнение със „страни от нашата черга”.

Източник: clubz.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html