23.8 C
София
събота, 2 юли 2022 г.

В помощ на украинските деца: журналист продаде Нобеловата си награда за 103 млн. долара

Снимки: Туитър

Руският журналист и един от носителите на Нобелатата награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов продаде на търг своя Нобелов медал. Продажбата му събра рекордните 103,5 млн. долара, които ще бъдат дарени в помощ на деца, разселени от войната в Украйна.
Търгът се проведе на 20 юни – Световния ден на бежанците. Всички приходи от него ще бъдат дадени на УНИЦЕФ в подкрепа на украинските деца, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.
Муратов е редактор на независимия руски вестник „Новая газета“, в който се публикуват остри критики към президента Владимир Путин и неговото правителство. Той е и един от основателите на вестника, който започва да се отпечатва през 1993 г. след падането на Съветския съюз. От 2000 г. насам шестима журналисти от вестника и сътрудници бяха убити във връзка с тяхната работа, включително разследващият репортер Анна Политковская.
Изданието прекрати временно дейността си заради новите закони в Русия, поставящи ограничения върху отразяването на войната в Украйна. На 28 март „Новая Газета“ съобщи, че спира дейността си за неопределен период, след като е получило две предупреждения за нарушения на закона от руския регулатор Роскомнадзор.
Натискът срещу независимите руски медии се засили, след като Москва започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари. През април Муратовбеше нападнат, докато чака в купето на влак в Москва и беше залят с червена боя с ацетон.
Според съобщения в американските медии, търгът на наградата е счупил рекорда за продажба на Нобелов медал, като в доклади се казва, че предишната най-висока такава е донесла малко под 5 млн. долара.
„Тази награда е различна от всяка друга аукционна оферта за представяне. Г-н Муратов, с пълната подкрепа на служителите си в „Новая газета“, ни позволява да продадем на търг неговия медал не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе положително върху живота на милиони украински бежанци“, се казва в изявление на Heritage Auctions, която извърши продажбата в Ню Йорк.
Муратов спечели Нобеловата награда за мир през 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса за „техните усилия да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“. По време на връчването на наградата Муратов обеща да дари около 500 хил. долара от паричната награда за благотворителни организации.
Източник: boulevardbulgaria.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html