20 C
София
неделя, 26 юни 2022 г.

Путин обеща „Сармат“ до края на годината

Снимки: интернет, архив

Първият комплекс с междуконтинентални ракети “Сармат” ще бъде въведен на бойно дежурство в края на 2022 г. Това съобщи днес руският президент Владимир Путин на среща в Кремъл с випускници от висши военни учебни заведения, предава ТАСС.
“Бяха проведени успешни изпитания на тежката междуконтинентална балистична ракета “Сармат”. Планира се до края на годината първият такъв комплекс да застане на бойно дежурство”, обяви Путин.
“Сармат” е разработен в Държавния ракетен център “Макеев”, който влиза в състава на “Роскосмос”. “Сармат” е единствената ракета, която може да лети около цялото земно кълбо и да доставя полезен товар до всяка точка на света. Способна е да носи 10 до 15 ядрени бойни глави на 18 000 километра разстояние.
Путин съобщи още, че освен вече изпитаните на бойното поле нови оръжия, войските на Русия са започнали да получават и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана С-500, които нямат аналози в света. С-500 могат да унищожават спътници и хиперзвукови оръжия от всички модификации в близкия космос.
“Сега руските войници и офицери самоотвержено се сражават за родината си и защитават правото на държавата на суверенно развитие”, заяви руският президент пред военните възпитаници.
“Днешните офицери и войници на Русия, наследници на поколението на победителите, внуци и правнуци на героите от Великата отечествена война, самоотвержено се борят за родината, за нашия народ, сражават се срещу международните терористи в Сирия, защитават Донбас от неонацистите, защитават мира и сигурността на нашия народ, правото на Русия на суверенно развитие”, подчерта държавният глава.
“Горди сме, че по време на специалната военна операция (в Украйна) нашите бойци действат смело, професионално, като истински герои. Руски войници от различни националности се сражават рамо до рамо. Това единство, вярата в правотата на тяхната кауза, огромната, наистина народна подкрепа, която нашите войници изпитват, е голямата, неразрушима сила на Русия”, добави Путин.
Междувременно украинската страна потвърди, че Русия вече владее целия Северодонецк, с изключение на завода “Азот”. Потвърждението дойде от управителя на Луганска област Серхий Гайдай, който допълни: “Ситуацията е много тежка по всички линии на луганския фронт”.
Източник: trud.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html