25.8 C
София
четвъртък, 7 юли 2022 г.

Тошко Йорданов: Спекулации са, че ИТН ще вземе мандат за правителство

Снимка Интернет
„Ако правителството падне, следва нормалната парламентарна процедура – президентът Радев дава нови мандати“. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН преди редовното заседание на парламента днес по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.
Готови ли с ИТН да поемат мандата? Йорданов отговори, че това са спекулации. На въпроса дали партията му ще има предложение за председател на парламента, той каза: „Ще видим“.
Не е обсъждана кандидатура за шеф на НС в ИТН. Председателят на парламента трябва да бъде избран в нормална обстановка, когато всички партии започнат да разговарят. Това стана ясно от думите на Ива Митева пред bTV.
Ще бъде предложено точката да отпадне от дневния ред на парламента на председателски съвет. Ако предложението не бъде прието, ще се подложи на гласуване в пленарна зала.
“Нямаме нужда от допълнителни скандали. Имаме важна точка – гласуване вота на недоверие. Сега не му е времето”, посочи Ива Митева.
Тя заяви, че ако Никола Минчев бъде издигнат отново за председател на Народното събрание и всички формации се обединят около него, от „Има такъв народ“ биха подкрепили.
“Тази позиция не ми е самоцел. Тя е трудна, сложна. Ще е трудно на когото и да е от тук нататък. Нека всички се съберем, да седнем на масата, да кажем какво мислим и в спокойна обстановка да се вземе решение”, допълни Митева.
Тя заяви, че се търси диалог. Предпочитанията са за друг кабинет в рамките на това Народно събрание. Митева отправи критики към кабинета. „Търсим диалог. Когато говорим за такъв, трябва да започнем да водим топла политика – консенсус, компромиси, споразумяване. Няма как. Изтеглянето на министрите бе заради низ от проблеми. Чувствам се облекчена, защото съм човек с чест и морал. Не искам да гласувам така, както ми бъде разпоредено. Коалиционните ни партньори нарушиха споразумението ни. Имаме ежедневен сблъсък“, посочи Митева.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html