20 C
София
неделя, 26 юни 2022 г.

Петков за Румен Радев: Омръзна ми от страхливци, маските паднаха

Сн. интернет

Премиерът Кирил Петков разкритикува остро президента Румен Радев за позицията му за предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз за разрешаването на казуса с българското вето върху започването на преговори от Северна Македония за членство в ЕС. Той го призова да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, при това възможно най-бързо. Петков е в Брюксел за срещата на премиерите на страните членки на Европейския съюз, на която основна тема ще е именно евентуалното започване на преговори за членство със Скопие.

„Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме ама то едните трябва, ама то другите трябва, ама защитавало (бел. ред. предложението на Франция) донякъде позицията (бел. ред. на България), ама не защитавало позицията. Ако си президент на място, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме и обсъждаме. Но не, пак – било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци“, коментира премиерът в оставка.

Позицията му е продължение на критиките по-рано днес на депутата от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев към Румен Радев, който заяви, че президентът прави всичко възможно да падне правителството. Задочният спор между кабинета и държавния глава тече от няколко седмици. Според Митев в изказванията на Радев си личало, че това му е целта.

В сряда Радев настоя, че българските политици не бива да бързат да обявяват историческа победа в спора със Северна Македония, тъй като в предложението на Франция имало празноти и не предлагало достатъчни гаранции нито като действия, нито като механизми, срокове и измерими критерии, а промяната в конституцията на югозападната съседка е само първата крачка по пътя на евроинтеграция. В понеделник държавният глава определи като „най-доброто“ и „най-справедливо“ предложението на Франция.

Кирил Петков повтори позицията си, че е обещал на българския народ решението за Северна Македония да се вземе от парламента, защото това е институцията, която има най-голяма представителност.

„Аз винаги си държа на думата, така че независимо какво ще се случи днес и кой какво ще иска от мен (бел. ред. има предвид евролидерите), аз ще държа на тази позиция. Искам да покажа на българския народ, че всичките тези мантри за слабост, за натиск, за предателство, за какво ли не… Кажете ми друг път, когато български премиер като е обещал нещо, независимо че аз лично харесвам френското предложение, то е много добро предложение, въпреки това, щом съм дал обещание към българския народ, аз ще си го изпълня и ще си спазя думата“, увери той.

Петков се надява Народното събрание в близките дни да вземе решение по този въпрос. Допълни, че през цялото време темата за Северна Македония е била „спускана като мъгла в публичното пространство, за да разклащат правителството, за да крадат милиардите“.

Източник: dnevnik.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html