20 C
София
неделя, 26 юни 2022 г.

Правителството подава оставка в понеделник

Сн. интернет; БГНЕС

Премиерът Кирил Петков ще подаде оставката на правителството в понеделник. Това обяви самият той в Брюксел, където участва в срещата на върха на лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани. „В понеделник сутринта, няма никакъв проблем, веднага ще попълним документите и ще ги подадем“, каза Петков. „Исках да ви споделя какво се случи тази сутрин. Имахме много тежки разговори. Това, което се видя, че има страшно очакване, че България ще вдигне ветото, но аз ясно казах, че това е решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството няма да променим българската позиция“, допълни Петков.

„Второто нещо, което се случи, видяхме, че част от изискванията, които са свързани и с френското предложение, са много трудни за приемане и от Република Северна Македония, но това, което стана ясно, че това не са исканията само на София, това трябва да станат исканията на Европа“, категоричен е Петков.

Правителството на Кирил Петков падна след първия в историята на страната успешен вот на недоверие. Българският премиер запозна участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на Френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония.

Държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС потвърдиха недвусмислената си подкрепа за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно сътрудничество на фона на общите предизвикателства, произтичащи от руската агресия срещу Украйна. Обсъдени бяха широк кръг от геостратегически въпроси, включително позициите по общата външна политика и политиката на сигурността на ЕС. Премиерът Кирил Петков изрази благодарност към френското предателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща.

„Днес се събрахме, за да потвърдим на най-високо равнище ангажимента на ЕС към икономическата, политическата и социалната трансформация на Западните Балкани, която е от изключително значение за интеграцията на региона в европейското семейство. ЕС винаги е подкрепял своите най-близки съседи, включително в трудни моменти, като например ковид кризата. Няма друг регион, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова подкрепа на ЕС“, заяви българският министър-председател.

Източник: euronewsbulgaria.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html