20.8 C
София
вторник, 5 юли 2022 г.

МВнР с реакция след острото изказване на албанския премиер Рама

Сн. интернет

„България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ“, заявяват в позиция от МвнР. „Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще. В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС“, изтъкват от МВнР.

В изказване пред БНТ вчера албанският премиер Еди Рама определи случващото се в България по отношение на преговорите за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания като срам и позор. „На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател“, заключват от външното ни ведомство.

О, българското външно министерство имало проблем с начина ми на говорене!Окей, хубаво!“, отговори албанският премиер в Туитър. По думите му има проблем с това, че според него България използва процеса по разширяване на ЕС като средство за „отвличане“ на две натовски държави. Той призова да го изтърпим или да вдигнем ветото.

Източник: bntnews.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html