30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

НС реши за френското предложение за Северна Македония

Сн. интернет

Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета само ако бъдат изпълнени няколко условия. Това реши Народното събрание с одобрения проект на решение, внесен от Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“.

Предложението бе разгледано и прието вчера на заседание на парламентарната външна комисия. Предложеният от Христо Иванов проект на решение бе гласуван със 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „въздържал се“.

„За“ гласуваха нечленуващите в група народни представители, „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ и ДПС. С решението депутатите потвърждават позицията, че страната ни може да подкрепи всяка стъпка от интеграцията на Република Северна Македония, но при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

Депутатите задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

* прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

* подобряваяна не предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

* гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

Темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък. Следва предложението трябва да бъде прието и от Министерския съвет, който ще го изпрати в Брюксел.

Слави Трифонов изригна във Фейсбук заради решението на парламента за приеме френския план за продължаване на преговорите на Северна Македония за ЕС.

„И човешките права на българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо.“. Току-що “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера, за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България, пише Трифонов.

А в послепис се обръща специално към БСП: „Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор.“.

Ето целия пост на Слави Трифонов:

Току-що “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция. Това е направо сюрреалистично. Буквално до вчера, за Кирил Петков от “Продължаваме промяната” и за Христо Иванов от ДБ, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България.

А днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати. Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция.

И човешките права на българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо.

P.s. Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор.

Източник: http://vesti.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html