21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

„Мудис“ обяви, че Русия е във фалит

Снимки: интернет; архив

Международната рейтингова агенция „Мудис“ съобщи, че пропуснатото плащане на купон по руските еврооблигации представлява неизпълнение и поставя Русия в условията на фалит по държавния дълг. „На 27 юни притежателите на руски държавен дълг не получиха купонни плащания по две еврооблигации от 100 милиона долара до изтичането на 30-дневния гратисен период, което считаме за събитие по неизпълнение според нашата дефиниция“, се казва в изявление на агенцията.

В понеделник изтече гратисният период за плащанията по двете облигации, които Москва издължи предсрочно на 20 май и в долари, за да избегне изтичането на лицензия от американските власти, позволяваща транзакции по руския външен дълг. Парите пристигнаха в посредника Euroclear, но не са били разпределени към държателите на облигациите заради санкциите, наложени заради войната в Украйна. Русия отрича фалита, като хвърля за него вината на трети страни, което не е предвидено в условията на емисиите.

Плащанията по двете облигации бяха последните, извършени от Москва, преди президентът Владимир Путин да нареди обслужването на външния дълг на Русия да се извършва само в рубли.

От „Мудис“ добавят, че указът на Владимир Путин, нареждащ обслужването на руския външен дълг от 40 млрд. долара само в руски рубли също ще бъде разглеждан като неизпълнение, тъй като договорните условия по облигациите не позволяват плащания в тази валута.

Еврооблигациите, издадени от Руската федерация след 2018 г., могат да бъдат изкупени в рубли при определени условия. Въпреки това еврооблигациите, издадени преди 2018 г., или не съдържат разпоредба за алтернативна валута, или позволяват плащания само в друга „твърда“ валута (щатски долар, евро, паунд стерлинги или швейцарски франк), се казва в съобщение на агенцията, цитирано от „Интерфакс“.

„Като се има предвид, че действията на чуждестранни финансови посредници са извън контрола на руското Министерство на финансите, в случай на неполучаване на плащания по руски еврооблигации от тях, изглежда уместно инвеститорите да се свържат директно със съответните финансови институции“, се казва в изявление на руското финансово министерство.

Източник: dnevnik.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html