28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Премиерът в оставка трябва да бъде поставен под запрещение. Веднага!

Проф. Пламен Киров, конституционалист, кадър Нова телевизия
„Премиерът в оставка Кирил Петков трябва да бъде поставен под запрещение. Спешно трябва да бъде задържан!“ Това заяви пред Епицентър. бг конституционалистът проф. Пламен Киров във връзка с едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони от България 70 руски дипломати.
„За това действие на Петков няма решение на Министерския съвет, няма решение и на Коалиционния съвет“, подчертава юристът.
Проф. Киров обръща специално внимание на факта, че решението е взето в отсъствие на външния министър Теодора Генчовска, която в момента е с президента в Мадрид на срещата на НАТО. За решението не е била уведомена и вицепремиерът Корнелия Нинова.
„Някакъв зам.-външен министър е връчил нота на посланик Митрофанова. Къде са данните от службите, въз основа на които премиерът твърди, че е взел това скандално решение“, пита бившият конституционен съдия.
Действията на премиера са  грубо погазване на Конституцията, за което ще се носи персонална отговорност, категоричен е проф. Киров, който настоява главният прокурор Иван Гешев да влезе в своите правомощия.
Според проф. Киров вицепремиерът Корнелия Нинова трябва веднага фактически, а не само словесно да се разграничи от действията на Кирил Петков, които вече граничат с лудост. „Лидерът на БСП няма как да се изправи пред партията си, ако продължи да подкрепя Петков след днешното му решение. Тя просто е изиграна от премиера. Кирил Петков  занули Нинова, категорично! Нейният единствен ход в момента е да му удари два шамара пред камерите, позволи си емоционален изблик конституционалисът, който подчертава, че в последните 30 години никога България не е била изправена пред такова крещящо нарушение на конситуционните норми“.
Темата коментира и лидерът на АБВ Румен Петков в съобщение, разпространено до медиите, след като премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 руски дипломати.
„Този жалък човечец стъпи с калните си обувки във властта, без да си дава сметка нито какво е това, нито се интересува от интересите на България. Но днес надмина и себе си, като обяви, че ще изгони 70 руски дипломати. Интересно е служебното правителство да установи кои са взели решението за гонене на тези дипломати и какво е основанието за твърдението, че те са нарушавали Виенската конвенция. Защото ако основанието е, че са работили за чужди интереси, първият, който трябва да бъде изгонен, е Кирил Петков.“
Източник: epicenter.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html