28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Русия: България скоро ще получи нашия отговор

Снимка Дойче веле
Първи реакции в Русия, след като стана ясно, че България отзовава 70 руски дипломати. Новината бе оповестена по-рано днес от премиера в оставка Кирил Петков.
„България експулсира и руския министър-съветник Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе и директора на културно-информационния център. Всички дипломати и технически служители ще бъдат изгонени от генералното консулство на Русия в град Русе в България“, пише държавната информационна агенция на Русия.
От посолството отбелязаха, че руското генерално консулство във Варна на практика е останало без служители заради експулсирането на дипломати. Източник от руското външно министерство заяви, че  България скоро ще получи отговора на Москва за експулсирането на дипломатите.
Това мнение изрази Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.
„Благодарна” България за пореден път се показа в най-добрата си светлина. Ответните мерки не са далеч“, написа сенаторът в канала си в Telegram.
Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.
Искането на България има две основания, обясниха от МВнР. Първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.
Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.
„Това, което дойде вчера от политическите кулоари на българските властови институции не беше направено в интерес на България и нейните граждани, а по заповед на външни сили“. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар на новината за изгонването на 70 руски дипломати от нашата страна.
Според Захарова външни сили, „под фалшив претекст, се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.
Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. Ние сме убедени, а и аз бих желала хората в България да чуят това: никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, смята Захарова. Тя подчертава, че Москва си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.
Решението за изгонването на руските дипломати от България по всяка вероятност е взето „далеч на запад”, заяви и председателят на Комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки. „Боя се, че то е пренасочено към София. Жалко, много жалко. Няма основания за това”, каза депутатът, цитиран от БГНЕС.
Той отбеляза, че Русия има „реални, а не изсмукани от пръстите въпроси към българската дипломатическа мисия“. Според него подобно отношение между държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество, не е в реда на нещата. Той подчерта, че в България има стотици здравомислещи политици и общественици, журналисти и учени, които подкрепят съвършено различна, конструктивна позиция по отношение на контактите с Москва.
Източник: flagman.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html