28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Борисов: Никаква крачка назад за руските дипломати

Сн. Фейсбук; БГНЕС

ГЕРБ подкрепя действията на кабинета по отношение на изгонването на 70 руски дипломати и служители. Докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. Това заяви на брифинг лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.
Той определи ултиматума на руския посланик Елеонора Митрофанова за обиден за нашето правителство. „И като българин настоявам те да не отстъпват с всички последствия. Ръкавицата е хвърлена и трябва да ги подкрепяме“, добави Борисов.
Той подчерта, че в партията му също са на мнение, че има прекомерно присъствие не само на руски дипломати, но и на обслужващ персонал. Борисов обаче счита, че изгонването на руските дипломати е трябвало да се случи по друг начин.
„Ние с две ръце подкрепяме член 11 със съответствието с бройките на дипломатите и прекомерното присъствие на не само дипломати, но и на обслужващ персонал на Русия. Разбира се, това трябваше да се случи по друг начин – външният министър и премиер трябваше да се изправят и да съобщят пред хората. Има думички в дипломацията, които ясно казват как става. Да го обявят като решение на база доклад на службите, ако има такива. И ако няма, да поемат политическа отговорност. Да запознаят президента, да дойдат в парламента и ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти“, добави Борисов.
Той бе категоричен, че българското правителство не трябва да прави никаква крачка назад и има пълната подкрепа на ГЕРБ, защото „това би значело капитулация“.
„Българският народ избра Кирил Петков за премиер – хубаво, лошо, но посоките и действията за привеждане съответствие трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад и има пълната ни подкрепа. Връщане назад би означавало капитулация. Би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и дотогава, макар и с абсолютно аматьорски действия, правителството трябва да бъде подкрепено“, каза още Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ подчерта, че партията му е на страната на Украйна и евроатлантическия свят. „Ако влезем в детайлите и глупостта им (на българското правителство – бел.ред), ще излезе, че не сме от тази страна на чертата, а ние сме. Затова се абстрахирам от имена, мога всякакви епитети да им сложа. Ние подкрепяме действията на българското правителство“, повтори Борисов.
По думите на бившия премиер, отношенията с Русия могат да бъдат поправени, а непоправимо е изтичането на милиарди през тези месеци към руски компании за газ и ток. Той отново критикува правителството за покачването на цените на горивата.
Българският народ обеднява с всеки ден и ще видите, че цената на хляба няма да падне сега, каза Борисов.

 

Източник: dir.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html