28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

„Възраждане“ иска отмяна на решението за Северна Македония

Сн. Фейсбук

Парламентарната група на „Възраждане“ ще поиска анулиране на решението на парламента, с което дава мандат на правителството за подкрепа на френското предложение за Република Северна Македония (РСМ) и вдигане на ветото за преговорите й за членство в Европейския съюз (ЕС). Това посочи в декларация от името на парламентарната група лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Той настоя Министерство на външните работи да запознае народните представители с новото решение на Макрон, което определи като „компромис на компромиса“. Костадинов визира вчерашните изявления на френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Димитър Ковачевски и уточни, че според тях историческите въпроси няма да бъдат част от Преговорната рамка между ЕС и РСМ.
Ще настояваме българският парламент да анулира решението си, докато не се уточнят всички обстоятелства около ревизираното еднолично от Макрон предложение, каза Костадинов. Лидерът на „Възраждане“ каза още, че изразът „гаранция – Франция“ за пореден път се е потвърдил.
В декларацията си Костадинов посочи, че ще сезират прокуратурата относно решението на министър-председателя в оставка Кирил Петков за експулсирането на 70-те руски дипломати.
Източник: zashtoto.com
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html