28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Кирил Петков: Асен Василев е кандидатът за премиер

Сн. интернет

ПП обяви кой е кандидатът за премиер, който ще вземе проучвателния мандат за съставяне на нов кабинет. Това ще е Асен Василев, каза във видеообръщение Кирил Петков. 

Няма да допуснем България да допусне грешната посока и чужди дипломати да дават посоката, каза Кирил Петков. Той смята, че именно Асен Василев е човекът, който няма да допусне всичко това. България е на исторически вододел. Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България, категоричен е премиерът в оставка.

„Няма пост или позиция, които да са по-важни от тази задача. Затова вчера предложих на „Продължаваме промяната“ следващият български министър-председател да се казва Асен Василев. Имам му безпрекословно доверие. Рамо до рамо с Асен Василев започнахме промяната. Обещавам Ви рамо до рамо да я завършим“, каза в обръщението си Кирил Петков. „Каузата е просперираща България и това е по-важно от всеки пост! Заедно продължаваме промяната и не ни е страх!“, допълни той.

Мандатът предстои да бъде връчен от президента Румен Радев днес в 17.00 часа.

От ПП не казаха по-рано и категорично дали предложението им ще остане Кирил Петков или има друг кандидат. От ДБ обаче намекнаха, че има ново име.

Ето пълния текст на обръщението на Петков:

Уважаеми съграждани, уважаеми народни представители,

Преди тридесет и две години България пое по пътя на прехода. Тридесет и две години българското общество очаква да настъпи промяната: очакваме повече справедливост и независимост, по-добри условия за труд и икономически растеж, по-добри пътища, повече детски градини, по-добро образование за децата си, качествено здравеопазване, социална справедливост и грижа. 32 години по-късно България води класациите за най-корумпираната държава в Европа и най-бедната страна-членка на Европейския съюз.

Но промяната идва, макар и не с бързината и лекотата, с която ни се иска. Промяната идва въпреки съпротивата на мафията, въпреки неработещата съдебна система, световна здравна криза, въпреки привнесената инфлация и европейската енергийна криза.

Днес отново се намираме на вододел – дали да продължим по пътя на промяната или да се завърнем към дните на растяща корупция, облечена в евроатлантически одежди, затъмнени стаи и джипове, феодални зависимости, и липса на перспектива за нас и нашите деца в България.

Днес, всеки от нас и всеки от вас има огромна отговорност в коя посока ще тласне България. Единият път води към дълбока политическа криза, спирала от избори, спиране на ключови реформи, загуба на европейски средства, невъзможност за законодателни промени, които да отговорят на енергийна криза, инфлация, продоволствена несигурност. Изберем ли другия път обаче можем да продължим с правителство с ясна програма и приоритети, които са необходими за превръщането на България в една нормална съвременна държава.

Програмата на правителството на промяната до края на годината изисква поемане на неотменен ангажимент за: Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на г-н Бойко Рашков за нейн председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;

Промени в закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от министерство на правосъдието до дни; Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.; Промени в закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млр. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;

Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 милиарда лева; Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан; Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги; Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.

След получаване на мандата за съставяне на правителство политическа партия „Продължаваме Промяната“ ще излъчи преговорен екип, ръководен от г-н Кирил Петков, който ще преговаря с всеки народен представител, който е готов да работи за горепосочените цели по убеждение и по независим от задкулисието начин. За следващ премиер на България ще предложим съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ г-н Асен Василев.

Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари.

„Продължаваме Промяната“ ще предложи нов кабинет единствено при наличието на убеденост, че в 47-ото Народно събрание има поне 121 народни представители, които ще поставят посочените 8 цели на първо място.

Благодарим Ви!

Източник: 24chasa.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html