30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Митрофанова предлага закриване на посолството в София

Снимки: Фейсбук

„За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.“

Това се казва в позиция, която се появи на Фейсбук страницата на на Руското посолство. Преди това в 12,00 часа, когато изтичаше ултиматумът ѝ България да оттегли решението си за изгонването на 70 дипломати и служители, Митрофанова отиде на разговор в МВнР. Още в началото на деня стана ясно, че премиерът Кирил Петков няма да приеме промяна в позицията на българското правителство.

„Думите на Митрофанова, освен да отправят заплахи, нямат друга стойност“, коментира премиерът в оставка, след като стана ясно, че България е отклонила нотата на Русия. „Г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Отношенията трябва да продължат, нашите народи са приятелски. Никоя държава не трябва да си мисли, че нечий дипломат ще поставя условия на България от днес аз утре. Моята молба към руското правителство е да оттегли тази нота и да се направи забележка, че тя няма право да залага отношенията между двете държави. Няма опасност за каквото и да е било, г-жа Митрофанова се опитва да играе на страховете на хората“, заяви Петков. Той очаква от МВнР на Русия да ѝ кажат да смекчи тона. По думите му – тепърва предстоят много диалози между България и Русия.

Източник: clubz.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html