30 C
София
вторник, 16 август 2022 г.

Лавров за изгонените дипломати: Решение, взето под натиска на САЩ

Сн. Фейсбук

Решението на България да изгони 70 дипломати е взето под натиска на САЩ и цели да „изтрие историческата памет на българите, да разруши фундаментите на нашите отношения“, коментира руският външен министър Сергей Лавров по време на брифинг след среща с венецуелския си колега Карлос Фариа, пише ТАСС. Москва ще отговори реципрочно на българските действия, коментира още Лавров. По негови думи изгонените служители на посолството у нас са обезпечавали „жизнеспособността“ на дипломатическата мисия и е засегната нормалната работа на институцията. По-рано днес БНР съобщи, позовавайки се на свои източници, че руското посолство у нас е преустановило издаването на туристически визи.

Сергей Лавров коментира още, че премиерът в оставка Кирил Петков има ясна „проамериканска ориентация“ и е взел решението за изгонването на руските дипломати по искането на „своя суверен“. Руският външен министър е категоричен, че политиката на Вашингтон цели „убийството на историческата памет и на другите народи на Балканите, особено на православните“.

Решението на Кирил Петков е изненадало членовете на кабинета му, а анализите на Министерството на външните работи на Русия показват още, че то е незаконно, става ясно още от коментара на Лавров.

На 28 юни София поиска от Русия да прибере 70 свои служители от посолството и не се съобрази с нота на посланика Елеонора Митрофанова, изпратена два дни по-късно, за отказ от това решение. Изгонените дипломати и техните семейства напуснаха България с два полета от София на 3 юли. Митрофанова предупреди, че ще поиска от Москва да затвори посолството си у нас, което би предизвикало ответна реакция на българската страна и е равнозначно на късане на дипломатическите отношения между двете страни.

По време на пресконференцията Лавров изтъкна още, че САЩ опитват да дестабилизират и икономиката на Венецуела, но страната е показала, че може да устои. По време на разговорите между Лавров и Фариа бяха договорени проекти в областта на енергетиката, фармацевтиката и военно-техническото сътрудничество, пише още ТАСС.

Русия и Венецуела подписаха и споразумение за сътрудничество в Космоса, което включва и поставяне на станция на ГЛОНАСС във южноамериканската страна. Системата е руският отговор на GPS. По официални данни на руския разработчик на сателитната система след редица модернизации през последните години точността на ГЛОНАС се повиши от 10-15 метра до около 3 метра отклонение.

При американския конкурент точността е 1-2 метра в държавите от ЕС, САЩ, Канада, Япония, Китай и Индия. В останалите райони по света отклонението се движи между 1 и 5 метра. В началото на юни България затвори въздушното си пространство за самолета на Сергей Лавров и така провали планирана визита на руския дипломат в Сърбия.

Източник: investor.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html