28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Борис Джонсън хвърля оставка

Сн. Туитър

Борис Джонсън подава оставка като лидер на Консервативната партия и като министър-председател на Великобритания, но поиска да остане на премиерския пост до есента, когато торите трябва да изберат новия си партиен лидер. Това съобщават британските медии BBC и The Guardian. Според източници от „Даунинг стрийт 10“ Джонсън е разговарял с председателя на групата на консерваторите в долната камара на британския парламент „Комитет 1922“ Греъм Брейди и се е съгласил да се оттегли от лидерското място. Британският министър-председател ще се състезава през лятото отново за него, а новият премиер ще бъде избран през октомври. „Радвам се, че осъзна щетите, които бяха нанесени не само върху името на партията, но и на нашия международен авторитет“, заяви депутатът от консерваторите Тобиас Елууд пред ВВС.

Оставката на Борис Джонсън идва след вълната от оттеглено доверие към него, която пък следва редица скандали преди това. До тази сутрин оставки подадоха общо 42-ма министри, заместник-министри, висши правителствени и партийни служители. Към лагера на противниците на оставането на власт на британския премиер се присъедини тази сутрин и главният прокурор на Великобритания Сюела Брейвърмен, която заяви, че „е време“ Борис Джонсън да си ходи.

Дотук се стигна след като стана ясно за направено от министър-председателя назначение на политик, срещу когото има жалби за сексуално насилие. Самият Джонсън се извини, че е допуснал грешка, като не е разбрал, че бивш министър, отговарящ за партийната дисциплина на консерваторите в парламента, е неподходящ за работа в правителството.

Отделно от това експресно проучване на ЮГов показа, че 69% от британците смятат, че Джонсън трябва да се оттегли от поста министър-председател. Все пак остава група лоялни на Джонсън министри, която обаче също се опита да го убеди да се оттегли като премиер, с оглед на ставащата все по-безнадеждна ситуация. През май също се говореше за оставката на Джонсън като премиер, заради организираните в нарушение на правилата на локдауна партита на управляващите кръгове. Той пое отговорност за това, след доклад на висша служителка, която обвини ръководството на „Даунинг стрийт“, без обаче да го обвини лично.

Източник: dir.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html