21.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Нинова за третия мандат: Премиерът трябва да е от „Промяната“

Сн. БГНЕС

Не бива мандатоносителят да излъчи премиера, решението трябва да се вземе от всички, които преговарят. Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила, дори когато тя не е мандатоносител.. Логично е в демократична държава. Това виждане как да се действа при 3-ия мандат обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

Очаква се в сряда или четвъртък президентът Руен Радев да връчи втория на ГЕРБ, като партията на Борисов веднага ще го върне неизпълнен. А третия мандат са готови да вземат и БСП, и ДБ, и ИТН и да положат усилия за формиране наново на коалицията около правителство с определен хоризонт, за да няма избори в навечерието на тежката икономическа зима. С търпение, разум и аргументи ще връщат социалистите ИТН на масата на преговорите. Както сме го правили през цялото време, добави Нинова и потвърди че проблемите между ПП и ИТН не почнали сега, а са отдавна – от избора на шеф на БНБ, после се задълбочил покрай споровете им за парите за строителните фирми. Винаги сме се опитвали да бъдем мост и донякъде сме успявали, смята Нинова. През целия период сме били в добри отношения и с едните, и с другите, помагали сме.

„Не се прави така – с този да, с онзи не!“, категорична е обаче Нинова към условията на другите партньори. За лидерство никоя партия не може да се бърка на друга. Чест прави на Кирил Петков, че се оттегли като премиер, когато БСП настоя, похвали го лидерката на социалистите.

Програмата, която направихме, е добра. Слагаме я на масата и сядаме всички на преговори по нея. Беше грешка, че не направихме такава програма още в началото на управлението, категорична е тя. Две грешки е направила коалицията – именно липсата на такава програма с разписани срокове и липсата на комуникация. Но човек се учи от опита, само да се смирят някои колеги, добави Корнелия Нинова.

Предлагахме преди месец таван на цените и същата опозиция каза, че е комунизъм. Вчера Борисов се направил на герой и казал „таван на цените“, коментира критиките на ГЕРБ Нинова. Не срещнахме подкрепа от коалиционните партньори, но рано или късно ще стигнем до таван на цените като в много страни в Европа – вероятно наесен. Аргументите на ДБ и ПП били, че след вдигане на тавана ще има висок скок на цените, който трудно ще се овладее, обясни тя защо не е направено преди оставката на правителството. Вече започна процесът на намаляване с 16-17% на цената на хляба в малките магазини, обяви Нинова. Големите директно намалиха с 20%.

20 млрд. лв. в бюджета през април за социални политики, сега с 2 млрд повече – отдавна не е правено такова нещо, отчете тя участието на БСП в управлението. Най-важният проблем са цените, доходите и инфлацията, икономиката върви добре. Има ръст в редица производства, обяви още Нинова.

Затова е важно да има правителство – да се компенсира инфлацията, да се случат мерките. Безплатни лекарства и учебници, увеличаване на вдовишките добавки – всичко се отлага във времето, няма ли правителство и парламент. Затова щели да направят всичко, ако третия мандат бъде връчен на БСП.

Половината от парите от всички оперативни проблеми сме договорили да отидат в Северна България, добави вицепремиерът в оставка. 400 хил. българи не гласували заради машините, твърди соцлидерката. Ако МВР си свърши работата, няма да има съмнения за злоупотреби.

Източник: dnes.bg

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html