30.2 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

13 области са в жълтата зона за COVID-19

Сн. интернет

13 области на страната вече са в жълтата зона за разпространение на COVID-19, показва статистиката на единния информационен портал. При тях заболеваемостта надхвърля 100 на 100 000 на 14-дневна база, като най-високи са данните за София-град – с 240 на 100 000 заболели. Във Варна и Бургас нивото е 208 и 202 заболели на 100 000 души.
В жълтата зона са още Враца, Добрич, Перник, София област, Ямбол, Пловдив, Разград, Габрово, Стара Загора, Благоевград.
1139 са новите случаи на вируса за последното денонощие. Направени са 6210 тестове, което прави 18% дял на положителните проби. Нивото беше сходно и вчера.
Настанените в болница са относително малко – 460 души, новопостъпилите за денонощие са 79 души. 76% от тях не са ваксинирани. За едно денонощие здравните служители са поставили 3266 дози ваксина.
На този фон здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид. Темата пред „Денят започва“ коментира пулмологът д-р София Ангелова, която също се обяви за това предложение.
„Острите заболявания и острите респираторни инфекции трябват да бъдат ограничени. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за ковид, грип или друга респираторна инфекция. По време на лечението, ако срещне затруднения, тогава да търси помощта на специалист“, обясни тя.
Пулмолозите са малко на брой, при тях пациентите идват със записани часове. При тях идват и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, подчерта лекарят. „Смесването на потоците е недопустимо и мисля, че връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ“, заяви д-р Ангелова.
По думите ѝ маските са важни като мярка, а противопидемичните мерки срещу ковид помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.
„Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Определено разчитам, че варинатите на Омикрон са още по-заразни, тоест, вероятността човек да се разболее е още по-голяма, когато е затворено помещение и когато има струпване на хора“, заяви пулмологът.
Според д-р Ангелова лекарските кабинети са едно то местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.
Източник: bntnews.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html