28.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Русия отнема лиценза на две български авиоремонтни предприятия

Сн. Фейсбук

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия – две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
Става дума за българските „Терем – Летец“ и „Авионамс„, както и за чешкото „Лом Прага“, съобщава Дарик. „Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на „Лом Прага“, „Терем – Летец“ и „Авионамс“, посочи Захарова.
По думите ѝ така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери „Ми“, тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия. „Доколкото знам става дума за ремонта на вертолетите“ – така министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира решението на Русия. И уточни, че все още няма официално писмо от руска страна.
„Това не е изненада, аз съм предупреждавал, като експерт по този въпрос, още през 2017 г., нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало и в началото на 90-те години с лицензите за малките оръжия, за автоматите Калашников“, посочи той. „Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи“, допълни още министърът. Той допълни, че оттук нататък ще се търсят нови варианти. „Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива“, заключи Заков.
Източник: struma.bg
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html