25.8 C
София
вторник, 9 август 2022 г.

Проф. Овчаров: Няма да си върнем Македония

Сн. интернет

Романтичната представа, че някога ще върнем Македония обратно, е илюзия. В Скопие антибългарщината и омразата са пуснали корени. Съседите пледират, че са македонски славяни, но истината е, че от 2 млн. население около 800 000 са албанци. В Скопие са бесни, защото Европа застана на нашата позиция. Това заяви в интервю за „Марица“ археологът проф. Николай Овчаров. „Просто зверското лице на македонизма се показа в целия му блясък – какъвто аз го зная, но хората у нас не го знаят. Това от една страна показва, че френското предложение е най-доброто, което можеше да се направи в тази ужасна атмосфера. И второ – пред Европа сега се вижда какво представляват хората в Северна Македония, за които европейците имаха малко романтична представа – как ние, голямата страна, потискаме малката.

А в момента македонците псуват ЕС, гориха знамето на Европейския съюз, нарушават Преспанското и предишните споразумения, развяват Вергинската звезда с 16 лъча, а не с 8, което е по тяхната конституция. Не е случайно изказването на премиера на Нидерландия Марк Рюте, че може би е време Северна Македония и Албания да бъдат разделени по пътя им към ЕС. Нещо, за което ние отдавна пледираме.

Така че нашата подкрепа за предложението е правилна. И нека българите да приключат с тая романтична представа за Македония, най-романтичната част от българската история я нарече президентът Петър Стоянов. Нищо романтично няма в Северна Македония. По улиците на Скопие видяхме толкова омраза към България, че и аз бях изненадан, въпреки че познавам и кътните зъби на македонизма.

Не трябва да имаме романтичната представа, че ще върнем Македония обратно. Няма да я върнем. Въпросът е да не се краде българската история“, каза проф. Овчаров.

Източник: standartnews.com

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html